Kmetija Slavcek
  • KMETIJA SLAVČEK
  • TERROIR
  • VINA
  • BIODIVERZITETA
  • KONTAKT
  • | EN
    • ESTATE SLAVČEK
    • TERROIR
    • WINE
    • BIODIVERSITY

NAŠA VINA

REBULA (Klasika) 2021

​Med avtohtonimi sortami vipavske doline je ta sorta najbolj zastopana. Le na ustreznih vinogradniških legah daje pristno in velikodušno vino. Brez pretiravanja in preveč besed ta sorta nosi DNA vipavskega ljudstva. Praviloma je prisotna v deželnih belih vinih, na šanku tradicionalnih gostilen je vedno kozarec tega vina z lokalnimi jedmi ali preprosto za ob klepetu.
Picture
​Letnik  2021 karakteristike:     
​Razmeroma visoke sladkorne stopnje so dosegale v tem letniku. Trgatev v prvi polovici oktobra.
Geografsko poreklo:​
Vipavska dolina, Vinograd Slavčev breg, Jugozahodna lega.
Sorta grozdja:
100 % Rebula
Tip zemlje:
lapor (domače ime soudan)
Nadmorska višina:
min 80 – max 170
Povprečna starost trsov:
35 let​
Gostota sajena:
6000 trsov na hektar
Fermentacija:
100 % v lesenih sodih eno leto. 90 % stari sodi, 10 % novi sodi.​
​Maceracija:
3 dni​
​Alkohol:
13,0 % ALC/VOL
​Zorenje:
dve leti pred stekleničenjem v sodih v kleti na sedimentih.​
​​Stekleničeno:
2000 steklenic.   Januar 2024​
​Senzorika vina:
 
​Spajanje z hrano:
 

REBULA (Reserva) 2018

 Med avtohtonimi sortami vipavske doline je ta sorta najbolj zastopana. Le na ustreznih vinogradniških legah daje pristno in velikodušno vino. Brez pretiravanja in preveč besed ta sorta nosi DNA vipavskega ljudstva. Praviloma je prisotna v deželnih belih vinih, na šanku tradicionalnih gostilen je vedno kozarec tega vina z lokalnimi jedmi ali preprosto za ob klepetu.
Picture
​Letnik  2018 karakteristike:     
​Pričakovan izjemen vinski letnik. Idealni vremensko klimatski pogoji. Trgatev konec oktobra.
Geografsko poreklo:​
Vipavska dolina, Vinograd Slavčev breg, Jugozahodna lega.
Sorta grozdja:
100 % Rebula
Tip zemlje:
lapor (domače ime soudan)
Nadmorska višina:
min 80 – max 170
Povprečna starost trsov:
40 let
Gostota sajena:
6000 trsov na hektar
Fermentacija:
20 dni z specljanimi grozdnimi jagodami.
​Maceracija:
20 dni
​Alkohol:
14,4 % ALC/VOL
​Zorenje:
​dve leti pred stekleničenjem v 1000 L sodih na sedimentih.
​​Stekleničeno:
2000 steklenic, leta 2022
​Senzorika vina:
 
​Spajanje z hrano:
 

SIVI PINOT - PINOT GRIGIO 2022

Grozdje je v Vipavo prišlo iz Francije pred več kot sto leti in izhaja iz nemške mutacije modrega pinota. V naših krajih je našel svoje idealno rastišče. Njegovo grozdje nam lahko da izjemna vina, ki so priznana in cenjena po vsem svetu. Sivi pinot je danes eno najbolj cenjenih plemenitih vin, tako da si lahko prisluži naziv vipavski princ.
Picture
​Letnik  2022 karakteristike:     
​Pričakovan dober vinski letnik. Idealni vremensko klimatski pogoji. Trgatev konec oktobra.
Geografsko poreklo:​
Vipavska dolina, Vinograd Slavčev breg, Jugozahodna lega, ​Hrib, Severozahodna lega
Sorta grozdja:
100 % Sivi pinot​
Tip zemlje:
lapor (domače ime soudan)
Nadmorska višina:
min 80 – max 170
Povprečna starost trsov:
25 let​
Gostota sajena:
6000 trsov na hektar
Fermentacija:
7 dni z specljanimi grozdnimi jagodami v 200 literskih sodih​
​Maceracija:
7 dni​
​Alkohol:
14,5 % ALC/VOL
​Zorenje:
d​ve leti pred stekleničenjem v 1000 L sodih na sedimentih.​
​​Stekleničeno:
2000 steklenic, leta 2024
​Senzorika vina:
 
​Spajanje z hrano:
 

MERLOT 2018

Merlot je rdeče grozdje, ki izvira iz Gironde-Bordeaux. Prvič je opisan v zbirki sort Jardin du Luxembourg leta 1789. Zapisi o gojenju v vipavski dolini segajo v drugo polovico 19. stoletja, o čemer pričajo ampelografska zbirka. Mnogi ga povezujejo z prihodom Napoleonovih čet v vipavsko.
Picture
​Letnik  2018 karakteristike:     
​Klimatske spremembe so pokazale da ob toplem poletju in nadaljevanju jeseni hitrejše dozorevanje grozdja od pričakovanega. Trgatev sredina oktobra.
Geografsko poreklo:​
Vipavska dolina, Vinograd Slavčev breg, Jugozahodna lega, ​Hrib, Severozahodna lega
Sorta grozdja:
100 % Sivi pinot
Tip zemlje:
lapor (domače ime soudan)
Nadmorska višina:
min 80 – max 170
Povprečna starost trsov:
30 let​
Gostota sajena:
6000 trsov na hektar
Fermentacija:
25 dni z specljanimi grozdnimi jagodami v 200 literskih sodih
​Maceracija:
25 dni​
​Alkohol:
14,0 % ALC/VOL
​Zorenje:
dve leti pred stekleničenjem v 500 L sodih na sedimentih
​​Stekleničeno:
2000 steklenic, leta 2024
​Senzorika vina:
 
​Spajanje z hrano:
 
Kmetija Slavček
Potok pri Dormberku 29, 5294 Dormberk, Slovenija

T: +386 (0)41 742 182  /  +386 (0)51 634 323
E: [email protected]  /  [email protected]
© 2024 Slavček.  All rights reserved.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • KMETIJA SLAVČEK
  • TERROIR
  • VINA
  • BIODIVERZITETA
  • KONTAKT
  • | EN
    • ESTATE SLAVČEK
    • TERROIR
    • WINE
    • BIODIVERSITY